Hoe kunnen we als ontwerpsector de krachten bundelen om gezamenlijk aan grotere en complexere opdrachten te kunnen werken?

Wat is de uitdaging?

De Publieke Ontwerppraktijk (PONT) wil concrete inzichten en toegankelijke tools ontwikkelen die ontwerpbureaus helpen om consortia (of collectieven of coalities) te vormen en goede afspraken te maken. Waar het ene bureau bijvoorbeeld meer is gericht op het ontwerpen van systemen, heeft het andere de focus op het realiseren van bijvoorbeeld digitale producties of ruimtelijke toepassingen. En waar sommigen vooral sterk zijn in het verkennen van het vraagstuk, zijn anderen weer sterker in het verkennen van en ontwerpen voor de oplossingsruimte.

Samenwerken is echter nog lang niet altijd vanzelfsprekend; zeker niet als het gaat om samenwerkingen tussen concurrerende ontwerpbureaus. Dat is jammer, want de gezamenlijke capaciteit is hard nodig om met de ontwerpende aanpak mee te kunnen doen in grote aanbestedingen. 

 

De opdracht

De Publieke Ontwerppraktijk (PONT) zoekt een partij of consortium om concrete inzichten en toegankelijke tools te ontwikkelen die ontwerpbureaus helpen hun ontwerpkracht te bundelen.

Door handelingsperspectieven te ontwikkelen waarmee ontwerpbureaus gezamenlijk meer capaciteit en continuïteit kunnen leveren en bovendien aanvullende expertises met elkaar kunnen verenigen in één gezamenlijke aanpak, kan er in gezamenlijkheid worden gewerkt aan complexere en grotere maatschappelijke vraagstukken. 

 

Beoogde resultaten

Het resultaat van deze opdracht bestaat in elk geval uit:

  • Toegankelijke en deelbare inzichten over
    • verschillende vormen van samenwerkingen met de voor- en nadelen met betrekking tot harde (zoals financiën, juridische aspecten, eigenaarschap, intellectueel eigendom en het businessmodel) en minder harde (zoals vertrouwen, verwachtingen, rollen) aspecten.
    • manieren waarop je een goed consortium of collectief samen kan stellen.
    • plekken waar de publieke sector grote aanbestedingen onder de aandacht brengt en eisen die daar gesteld worden aan samenwerkingen.
    • plekken waar (Europese) subsidies onder de aandacht worden gebracht en eisen die daar worden gesteld aan samenwerkingen.
    • andere financieringsmodellen (investeerders zoals angels, VC’s, banken) en wat dat betekent voor samenwerkingen.
  • Een concrete en gevalideerde tool die startende samenwerkingen kunnen gebruiken om onder tijdsdruk te komen tot een productieve kennismaking en een passende aanpak. Met daarbij aandacht voor:
    • Scenario’s: wanneer werkt wat?
    • Fasering: wat moet op welk moment?
    • Relevante harde en zachte aspecten van samenwerken.

PONT zet zich – in afstemming met de opdrachtnemer – in voor het verspreiden van deze resultaten via (aan haar gelieerde) kanalen en via haar opleidingsaanbod.

Lees hier de hele briefing.

Het is niet meer mogelijk om vragen te stellen n.a.v. deze briefing. De antwoorden op de vragen die zijn gesteld kan je terugvinden in dit document.

Reageren kan tot 8 oktober 2024.