De ontwerpende aanpak in het buitenland
Een wetenschappelijk artikel over de mandaat en ruimte die nodig is om effectief de ontwerpende aanpak in te zetten binnen verschillende contexten
Het artikel ‘Mandaat en spierballen – De ontwerpende aanpak kan veel en heeft potentie, maar ook wat extra spinazie en ruimte nodig’ door Anja Köppchen en Wina Smeenk kijkt kritisch en realistisch naar de kracht en beperkingen van een ontwerpende aanpak binnen de publieke context.
Het artikel benadrukt dat hoewel design thinking en andere ontwerpgerichte methodieken veel potentie hebben om complexe problemen aan te pakken, ze vaak te maken hebben met beperkte mandaten en onvoldoende steun binnen organisaties of maatschappelijke structuren. Dit kan leiden tot suboptimale resultaten of projecten die vastlopen voordat ze hun volledige potentieel bereiken.
Köppchen en Smeenk stellen dat om echt impact te hebben, ontwerpers niet alleen creatieve vaardigheden nodig hebben, maar ook de “spierballen” om veranderingen door te voeren, evenals het mandaat en de ruimte binnen organisaties om daadwerkelijk invloed uit te oefenen. Dit betekent dat er vaak meer steun van bovenaf nodig is, evenals een cultuur die openstaat voor verandering en experimenteren.
Dit artikel maakt je niet alleen bewust maakt van de uitdagingen die je kan tegenkomen, maar ook van de noodzaak om strategisch te werken aan het vergroten van hun invloed en mandaat binnen ieders context. Het biedt inzicht in hoe het ontwerp haar positie kunnen versterken en hoe er meer ruimte kan worden gecreëerd om duurzame, effectieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken te realiseren.
Dit artikel is geschreven in opdracht van De Publieke Ontwerppraktijk (PONT), als onderdeel van het theoretisch kader dat ten grondslag ligt aan het programma.