Zeeuws-Vlaanderen staat voor een grote uitdaging: steeds meer jongeren verlaten de regio, wat een directe bedreiging vormt voor de toekomstige leefbaarheid van het gebied. Om deze trend te keren, heeft de regio een innovatieve manier gevonden om jongeren te betrekken: Taxi JOPLR. Door jongeren een gratis taxirit aan te bieden in ruil voor een interview, betrekken social design bureaus Studio Sociaal Centraal en De Reuringdienst, samen met de gemeente Terneuzen en de provincie Zeeland deze jongeren bij het vormgeven van de toekomst van Zeeuws-Vlaanderen.

Gratis rit in ruil voor je mening

Taxi JOPLR doet jongerenparticipatie met een vernieuwende aanpak: jongeren kunnen gratis taxiritten krijgen in ruil voor hun visie op de toekomst van Zeeuws-Vlaanderen. Bouke Bruins van De Reuringdienst noemt de taxi het “Trojaans paard” – een slimme strategie om op een natuurlijke en laagdrempelige manier jongeren te betrekken bij hun leefomgeving. Tijdens deze ritjes ontstaan spontane gesprekken waarin jongeren hun wensen en ideeën delen. Ze worden niet alleen gehoord, maar ook actief uitgenodigd om mee te denken over concrete verbeteringen die direct invloed hebben op hun dagelijks leven in de regio.

De kracht van betrekken en integreren

In de ontwerpende aanpak die onder Taxi JOPLR ligt, ligt de nadruk op het betrekken en integreren van de behoefte van de  jongeren in de participatiestrategie. Veel jongeren verlaten de regio Zeeuws-Vlaanderen, deels omdat de regio niet goed bereikbaar is. Taxi JOPLR springt in dit gat – door de jongeren een gratis rit te bieden, vervullen ze hun behoefte aan vervoer. In ruil daarvoor voeren de jongeren een gesprek over hun toekomst in Zeeuws-Vlaanderen. Daarnaast werden gerichte workshops op scholen georganiseerd waar jongeren direct in dialoog gingen met beleidsmakers en ontwerpers. Deze gelaagde strategie creëerde een effectief netwerk waarin jongeren op verschillende manieren hun stem konden laten horen en direct konden bijdragen aan de toekomst van hun regio.

Samenwerking vanuit lef en vertrouwen

Het succes van Taxi JOPLR is geworteld in de hechte samenwerking tussen ontwerpers, gemeenten en jongerenwerkers. Alle betrokken partijen toonden het lef om buiten de gebaande paden te treden. “Lef heb je ook nodig, dus dat betekent dat je af en toe met lef de kou in moet stappen waar niemand staat”, benadrukt Dirk-Jan Andriessen, programmamanager bij de gemeente Terneuzen. Deze moedige aanpak werd versterkt door transparantie over middelen en doelen vanaf de start, zoals Joes Janmaat van Studio Sociaal Centraal aangeeft. Hierdoor ontstond een gedeeld eigenaarschap waarbij alle partners zich inzetten om de ideeën daadwerkelijk te realiseren.

Dat er direct middelen beschikbaar waren om input op te halen en het project ook daadwerkelijk te realiseren, is echt keigoed. Zo blijft het niet bij praten, maar komt er ook actie.

Joes Janmaat, ontwerper bij Studio Sociaal Centraal

Structurele verandering in gang gezet

De impact was zo overtuigend dat de gemeente besloot de taxiservice zelf voort te zetten om de directe dialoog met jongeren te behouden. De opgehaalde ideeën krijgen nu concrete vorm: elk van de drie Zeeuws-Vlaamse gemeentes ontwikkelt een eigen oplossing, gebaseerd op de inzichten van jongeren uit de taxiritten. Deze ontwerpende aanpak zorgt niet alleen voor directe verbeteringen in de leefomgeving, maar verankert jongerenparticipatie als vast onderdeel van regionale ontwikkeling.

 

Leer meer

Wil je meer weten over wat een ontwerpende aanpak is en inspirerende voorbeelden zien?
Lees meer over een ontwerpende aanpak en bekijk meer cases.