Samenwerken in de publieke ontwerppraktijk kan vanzelfsprekend klinken. Toch schuurt het vaak, juist wanneer ontwerpers en ambtenaren elkaar het hardst nodig hebben. Verschillende rationaliteiten, verwachtingen en impliciete regels maken dat de samenwerking regelmatig stokt. In deze masterclass gaan we op zoek naar wat er nodig is om beter samen te werken – voorbij goede bedoelingen, richting gedeeld begrip en werkbare afspraken.

Onder begeleiding van Geert Brinkman (GOVLAB010 / Erasmus Social Design Hub / EUR) en Emile Mazerant (PONT / TU Delft/ Idee en Praktijk) duiken we in de onderstroom van de publieke ontwerppraktijk. We verkennen hoe ontwerpers en ambtenaren werken, waar het schuurt en waar het juist stroomt. We kijken naar verborgen regels, botsende rationaliteiten en sleutelmomenten in lerende processen. En vooral: hoe we deze kunnen benutten om samenwerking duurzaam te verbeteren.

Wat kun je verwachten?

  • Theorie en praktijk over samenwerking in de publieke ontwerppraktijk
  • Reflectie op je eigen rol, aannames en ontwerpcontext
  • Tools en taal om expliciet te maken wat vaak impliciet blijft
  • Gezamenlijk werken aan principes voor betere samenwerking

Je gaat naar huis met…

… een aangescherpte ontwerpvraag die je helpt om in jouw praktijk de samenwerking tussen ambtenaren en ontwerpers soepeler te maken – én met concrete aanknopingspunten om daar morgen al mee aan de slag te gaan.

Voor wie?

Ontwerpers, beleidsmakers en andere publieke professionals die werken aan maatschappelijke vraagstukken met een ontwerpende aanpak.