Opzet van de boekenclub

De boekenclub bestaat uit vier sessies, waarin telkens een boek, artikel of andere bron centraal staat. We delen inzichten en onderzoeken hoe we de geleerde lessen kunnen toepassen. De sessies stimuleren reflectie en actie: wat betekent een onderzoekende houding concreet in de praktijk?

Tijdens de vier sessies leren deelnemers:

  • Bewust worden van wat we geneigd zijn te doen in complexiteit.
  • De onderzoekende houding leren kennen en ervaren als beloftevol alternatief.
  • Waarom ‘niet weten’ een kracht kan zijn in complexe situaties.
  • Hoe kunst en verbeelding een rol kunnen spelen in samenwerking en complexiteit.
  • Hoe patronen en overtuigingen je blik beïnvloeden.
  • Het verschil tussen waarnemen en voor waar aannemen.
  • Hoe je kunt bewegen van reactie naar respons.

Wie is Suzanne Leclaire-Noteborn

Suzanne Leclaire-Noteborn is expert in onderzoekend leven, leiden en organiseren. Na diverse bestuurlijke functies in de culturele sector begeleidde ze de afgelopen jaren talloze mensen en organisaties door complexiteit vanuit een unieke benadering; curiosophy. In 2020 richtte ze The Curiosophy Collective op: een collectief van professionals in leiderschap, veranderkunde, dialoog en de kunsten. Samen begeleiden ze organisaties in de publieke en private sector door transitie vanuit de nieuwsgierige, onderzoekende houding.

Voor wie is deze boekenclub interessant?

Deze boekenclub is bedoeld voor publieke professionals en ontwerpers die hun samenwerkingsvaardigheden willen verdiepen. We doen ervaring op met manieren om onze eigen nieuwsgierige, onderzoekende houding te laten werken voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Dit doen we aan de hand van inzichten uit boeken, podcasts, dialoog en kunst en het oefenen in de praktijk. Werk je aan complexe opgaven waarin een goede samenwerking tussen verschillende werelden en perspectieven nodig is? Dan is deze boekenclub zeker iets voor jou.

Beeld: Portret van Suzanne Leclaire-Noteborn / Fotograaf: Folkert Rinkema

Sessie 1 | Onderzoekend leven en leiderschap

We verkennen de basisprincipes van onderzoekend leiderschap en samenwerking. In Over Dialoog beschrijft David Bohm hoe dialoog helpt om vaste denkpatronen los te laten en nieuwe inzichten mogelijk te maken. Dit boek neemt je mee in de essentie en het gevolg van de onderzoekende, nieuwsgierige houding. En waarom deze kan en zal bijdragen aan diepere verbindingen en effectievere samenwerking.

Te lezen vooraf: Over Dialoog van David Bohm (online bibliotheek)

Sessie 2 l Bewegen naar niet weten

Hoe kunnen we leren bewegen vanuit onzekerheid? Doorgaans zijn we in het onbekende geneigd vast te houden aan ons ‘weten’  Met kunst als bron leren we hoe we complexiteit kunnen ‘aangaan’ in plaats van ‘oplossen’. In plaats van ratio, rede en lineair denken, werken we op meerdere lagen aan het in beweging brengen van vragen die raken.

Te bekijken vooraf: Een zelfgekozen kunstwerk waarvan je een foto meeneemt naar de sessie.

Sessie 3 l De kunst van vragen in plaats van opdragen

Hoe stel je betere vragen en voorkom je dat je te snel naar oplossingen grijpt? In de podcast serie ‘Ask it Forward’ onderzocht Suzanne Leclaire wat er nodig is om leiders en impactmakers uit heel diverse werelden in korte tijd tot een voorwaartse beweging laten komen. Ze verdiepte al doende de kunst van vragen en luisteren en laat jou de kerninzichten ervaren.

Te beluisteren vooraf: Podcast Ask it Forward #38 met Hans van den Berg (CEO Tata Steel) Luister hier

Sessie 4 l De route van reactie naar respons 

Hoe veranderen we onze eerste impulsieve reacties in bewuste, effectieve antwoorden? In de documentaire White Right: Meeting the Enemy volgt filmmaker Deeyah Khan enkele jaren leiders van extreemrechtse groeperingen om de menselijke drijfveren achter haat en polarisatie te begrijpen. De manier waarop ze dat doet belichaamt de beweging die wij allemaal kunnen maken: van reageren naar responderen. Met groots effect. In deze sessie onderzoeken we hoe dit werkt.

Te bekijken vooraf: Documentaire White Right: Meeting the Enemy (Te zien op YouTube)

Beeld: Suzanne Leclaire-Noteborn spreekt / Fotograaf: Dik Nikolai

Praktische informatie

Locatie: The Curiosophy Collective, Fort bij Aalsmeer

Tijd: 19:00 uur tot 21:00 uur

Data sessies: 25 maart, 15 april, 13 mei & 10 juni

Kosten: Deelname is kosteloos, op de aanschaf van boeken of andere materialen na.

Meedoen? We zijn erg blij dat je erbij bent! Vul het aanmeldformulier onder deze pagina in.

Route naar Fort bij Aalsmeer

Het Fort bij Aalsmeer ligt in de Haarlemmermeer en is bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer.

Adres:
Aalsmeerderdijk 460
1436 BM Aalsmeerderbrug
Je kunt “Fort bij Aalsmeer” invoeren in je navigatie-app.

Met de auto

Rijd door tot je een inrit ziet met borden met nummers 460 en 457. Ga door de grote koperkleurige poort en parkeer op de parkeerplaats. Loop door het groene ijzeren hek naar het fortgebouw. The Curiosophy Collective bevindt zich in lokaal 18.

Met het openbaar vervoer

  • Bus: Neem vanaf station Hoofddorp bus 340 (R-net, richting Uithoorn) en stap uit bij halte Knooppunt Schiphol Zuid (ca. 10 min. reistijd). Vanaf daar is het ongeveer 20 minuten lopen naar het fort.
  • OV-fiets: Je kunt op station Hoofddorp een OV-fiets huren en in ca. 20 minuten fietsen naar het fort via een verlicht fietspad langs de Genie-dijk.

Vervoer op aanvraag: We willen dat de boekenclub voor iedereen toegankelijk is. Is geen van de bovenstaande reismogelijkheden een optie voor jou? Neem dan contact op via pont@dutchdesignfoundation.com, dan zoeken we naar een passende oplossing.