Over PONT

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkt samen met Dutch Design Foundation in het programma De Publieke Ontwerppraktijk (PONT). PONT ondersteunt overheden en ontwerpers om effectief samen te werken. Zo kunnen we samen proactief, rechtvaardig en flexibel inspelen op de uitdagingen van deze tijd.

Kwartiermaken voor PONT flagships

Vanaf 2025 is PONT aanjager van meerdere flagship ontwerptrajecten. Dit zijn meerjarige ontwerptrajecten gericht op een complex maatschappelijk vraagstuk, waarin PONT samenwerkt met verschillende overheidsorganisaties, ontwerpers en betrokken maatschappelijke partijen. Ze dienen als voorbeeld en versneller van hoe een ontwerpende aanpak kan bijdragen aan effectief beleid, vernieuwende publieke dienstverlening en maatschappelijke interventies. Meer informatie over de flagships vind je in dit document.

PONT is aangehaakt bij het SGO Beleidskwaliteit om de flagships te positioneren als middel om te leren over ambtelijk vakmanschap, het beleidskompas, en de toekomst van de rijksdienst in het licht van complexe maatschappelijke problemen. Op basis van de input van diverse netwerken zijn drie complexe maatschappelijke thema’s geselecteerd voor deze flagships. De komende periode zet PONT in op het verder bijeen brengen van de juiste partijen en voorbereiden van de samenwerking op deze thema’s: 

  • Thema 1: Verwarde personen
    Steeds vaker zien we mensen in de openbare ruimte die zichzelf geen raad weten en waar we ons als samenleving geen raad mee weten. Mensen die psychische en medische zorg nodig hebben, mogelijk slachtoffer zijn van fraude, soms dakloos zijn, en soms de openbare orde verstoren. Een menselijk, maatschappelijk en systemisch probleem, waarvoor verschillende overheidsorganisaties verantwoordelijkheid dragen.
  • Thema 2: Duurzaamheidstransities en schaarse ruimte
    Onze toekomstige toegang tot voedsel, water, energie, transport, woningen, schone lucht en natuur vraagt om fysieke ruimte. Verschillende duurzaamheidstransities vereisen dialoog en gezamenlijke actie op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau. Dit complexe vraagstuk heeft gevolgen voor huidige en toekomstige generaties, met meerdere overheidsorganisaties aan zet.
  • Thema 3: Weerbaarheid van de samenleving
    De actuele geopolitieke situatie benadrukt de urgentie van een maatschappijbrede aanpak van weerbaarheid. Naast militaire paraatheid is anticipatie op hybride dreigingen noodzakelijk om vitale functies zoals zorg en de democratische rechtsstaat te beschermen. Een vraagstuk gekenmerkt door genetwerkte problemen zoals polarisatie en dalend vertrouwen in de overheid, waar burgers en overheid samen verantwoordelijk zijn.

De rol van kwartiermaker

Om de juiste partijen bijeen te brengen en samenwerkingen zorgvuldig voor te bereiden, zoeken we ervaren kwartiermakers. Je start niet vanaf nul, want er zijn al meerdere gesprekken met verschillende partijen gevoerd. Hier bouw je op voort, en gedurende drie maanden breng je deze dialogen verder tot een stevig fundament voor één van de flagships. Je bent de spil in de aanjaagfase, waarin je het speelveld in kaart brengt, draagvlak creëert en een gedragen programmavoorstel opstelt.

Wat ga je doen:

  • Inventariseren van bestaande activiteiten en initiatieven rondom het maatschappelijke vraagstuk.
  • Strategische gesprekken voeren met potentiële partners om rollen, belangen en kansen duidelijk te krijgen.
  • Politieke context en relevante wet- en regelgeving helder in kaart brengen.
  • Financieel en organisatorisch commitment realiseren bij cruciale stakeholders.
  • Samenstellen van een startend consortium waarin verschillende partijen hun kennis, ervaring en mandaat inbrengen.
  • Opleveren van een helder en gedragen programmavoorstel als basis voor het vervolg van het flagship.

Wat breng je mee:

  • Ruime ervaring op het snijvlak van ontwerp en overheid.
  • Senioriteit in het vervullen van een strategische regierol: je voelt je thuis in complexe samenwerkingen en weet hoe je stakeholders kunt verbinden en activeren.
  • Interesse in één van de drie bovengenoemde maatschappelijke thema’s. Een relevant netwerk op dit thema is een pré.
  • Doelgerichtheid, met oog voor complexiteit en nuance.
  • Een reflecterende en onderzoekende houding. Je staat open voor interdisciplinaire samenwerking en leren vanuit verschillende perspectieven.
  • Je deelt de visie en doelen van PONT en wilt je hier expliciet aan committeren. 

Wat bieden wij jou:

  • Een uitdagende opdracht van 3 maanden voor 12 tot 16 uur in de week, startdatum in overleg, maar op de zeer korte termijn.
  • Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of een overeenkomst van opdracht op ZZP-basis met een passende vergoeding afgestemd op je ervaring en senioriteit.
  • De mogelijkheid om een sleutelrol te spelen in innovatieve maatschappelijke projecten met veel zichtbaarheid en impact.
  • Werken binnen een dynamische en inspirerende omgeving met deskundige professionals.

Ben je geïnteresseerd?

Dan nodigen we je van harte uit om uiterlijk 4 april 2025 je cv en motivatie te sturen aan: pont@dutchdesignfoundation.com. Uiterlijk 8 april laten we weten of je bent uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek in de ochtend van 10 of 11 april. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw ervaring, visie op het vraagstuk en de wederzijdse verwachtingen voor de rol van kwartiermaker binnen het flagship.